Don Giovanni is een opera in twee bedrijven van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Het libretto is geschreven door Lorenzo Da Ponte en de première vond plaats in het Nationaal Theater van Praag op 29 oktober 1787.

Het verhaal gaat over Don Giovanni, een rokkenjager die erop uit is om zoveel mogelijk vrouwen te verleiden. Hij wordt echter geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden wanneer hij de vader van een vrouw vermoordt die hij probeert te verleiden. Don Giovanni wordt uiteindelijk gestraft voor zijn zonden en wordt meegesleurd naar de hel.

De opera bevat enkele van Mozarts meest bekende muziekstukken, waaronder het beroemde “Là ci darem la mano” duet tussen Don Giovanni en Zerlina. Het stuk staat bekend om zijn complexe personages en thema’s zoals liefde, lust, wraak en moraliteit.

Don Giovanni blijft tot op de dag van vandaag een populaire opera en wordt regelmatig opgevoerd in operahuizen over de hele wereld. De producties variëren van traditionele uitvoeringen tot moderne interpretaties die het verhaal naar een hedendaagse setting brengen.

Al met al is Don Giovanni een tijdloos meesterwerk dat nog steeds indruk maakt op het publiek meer dan 200 jaar na zijn creatie.

De 2 meest gestelde vragen over Don Giovanni.

  1. Wat is het verhaal van Don Giovanni?
  2. Waar speelt Don Giovanni?

Wat is het verhaal van Don Giovanni?

Don Giovanni is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo Da Ponte. Het verhaal gaat over de beruchte vrouwenversierder Don Giovanni, die door zijn onophoudelijke veroveringen in conflict komt met de mensen om hem heen. Het verhaal speelt zich af in Spanje en volgt Don Giovanni terwijl hij probeert om Donna Anna, de dochter van de commandant, te verleiden. Wanneer hij haar vader doodt in een duel, blijft Donna Anna vastbesloten om wraak te nemen op Don Giovanni. Ondertussen heeft Don Giovanni ook affaires met andere vrouwen, waaronder Zerlina (die op het punt staat te trouwen), Donna Elvira (zijn voormalige minnares) en een mysterieuze vrouw genaamd Donna Ximena. Uiteindelijk wordt Don Giovanni geconfronteerd met zijn daden en gestraft voor zijn losbandige levensstijl.

Waar speelt Don Giovanni?

Don Giovanni is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart en het speelt zich af in Spanje. De exacte locatie kan echter variëren, afhankelijk van de productie en regisseur.