Carmen is een opera in vier aktes, gecomponeerd door Georges Bizet. Het verhaal is gebaseerd op de novellen van Prosper Mérimée. De opera werd voor het eerst uitgevoerd in Parijs in 1875 en werd meteen een groot succes.

Het verhaal van Carmen gaat over de Spaanse gypsy Carmen en haar liefdesverhoudingen met de soldaat Don José en de toreador Escamillo. Carmen wordt verliefd op Don José, maar hij wordt jaloers op haar relatie met Escamillo. Uiteindelijk wordt Don José gedwongen om haar te doden.

Carmen is een van de meest populaire operas ter wereld. Het heeft veel bekende nummers zoals “Habanera” en “Toreador Song”. Het stuk staat bekend om zijn muzikale kwaliteit, dramatische vertelling en kleurrijke decors. De muziek heeft invloeden uit zowel Spaanse als Franse muziekstijlen, waardoor het uniek is en wereldwijd bekend staat als een meesterwerk.

Carmen is ook populair omdat het een feministisch statement maakt over vrouwenemancipatie. Carmen staat voor onafhankelijkheid, autonomie en krachtige vrouwen die hun eigen leven leiden zoals ze dat willen. Ze weigert om door mannen te worden gecontroleerd of beperkt in haar keuzes. Dit maakte Carmen tot een revolutionair personage dat nog steeds actueel is in moderne tijden.

De 3 meestgestelde vragen over Carmen

  1. Wat is het verhaal van Carmen?
  2. Hoe lang duurt opera Carmen?
  3. Wie schreef opera Carmen?

Wat is het verhaal van Carmen?

Carmen is een opera uit 1875 gecomponeerd door Georges Bizet. Het verhaal draait om de titelfiguur, Carmen, een vrijgevochten gypsy-meisje die in Seville woont. Ze wordt verliefd op Don José, een soldaat die haar aanvankelijk weigert, maar uiteindelijk toch voor haar valt. Na een korte affaire met Don José verlaat Carmen hem voor de rijke toreador Escamillo. Don José wordt gek van jaloezie en raakt in hevige passie overmand wanneer hij Carmen op straat ziet met Escamillo. Uiteindelijk doodt hij Carmen in een poging haar terug te winnen.

Hoe lang duurt opera Carmen?

Opera Carmen duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten.

Wie schreef opera Carmen?

Opera Carmen werd geschreven door de Franse componist Georges Bizet.